Střevní paraziti v archeologickém materiálu ze středověku - Bruzlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce bylo najít a identifikovat lidské nebo zvířecí střevní parazity ve středověkém archeologickém materiálu. K diagnostice a identifikaci byly použity koncentrační metody - flotace a sedimentace. Polymerázová řetězová reakce (PCR) byla použita pro detekci DNA parazitů. Výsledky byly dány do souvislostí s jinými daty publikovaných v podobných studiích a výzkumech.
Intestinal parasites in archeological material from medieval period
Keywords: střevní paraziti; paleoparazitologická analýza; koncentrační metody; sedimentace; flotace; Trichuris; Ascaris; aDNA; intestinal parasites; paleoparasitological analysis; sedimentation; flotation; Trichuris; Ascaris; aDNA