Srovnání biolistické a agrobakteriem zprostředkované transgenoze rajčete (Solanum lycopersicum L.) - Dědouchová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Genové manipulace lze v současné době provádět s využitím přímých či nepřímých metod. Nepřímé metody využívají strategie gram-negativní půdní bakterie Agrobacterium tumefaciens, která vnáší část vlastních genů nesených úsekem plazmidu Ti nazývaným T-DNA do genomu infikovaných rostlin. Obtížné je docílit pomocí této metody transformace jednoděložných rostlin. U jednoděložných rostlin se nabízí možnost využití přímých metod transformace. Jednou z nejúčinnějších metod přímé transformace je pak transformace biolistická. Tato diplomová práce se zabývala srovnáním účinnosti biolistické a A. tumefaciens zprostředkované transgenoze u rajčete (Solanum lycopersicum L.).
The comparison of biolistic and Agrobacterium mediated transformation of tomato (Solanum lycopersicum L.)
Keywords: Přímé a nepřímé metody přenosu genů; Solanum lycopersicum; agrobakteriem zprostředkovaná transformace; biolistická transformace; Direct and indirect methods of gene transfer; Solanum lycopersicum; Agrobacterium mediated transformation; biolistic transformation