Program rozvoje interkulturních kompetencí u dětí předškolního věku - Sedláková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce bylo popsat metody použitelné při rozvoji interkulturních kompetencí u dětí předškolního věku. Teoretické část je zaměřena na objasnění pojmů učení, teorie učení a styly učení. Následně je pozornost věnována pojmům, které souvisí s úrovní poznávání, sociálním vnímáním a osobností dítěte předškolního věku. Součástí je i charakterizace pojmů s přívlastkem interkulturní, jako jsou psychologie, komunikace, konflikt, výcvik a kompetence. Základ praktické části tvoří metody použitelné při rozvoji interkulturních kompetencí dětí předškolního věku, jejichž hlavní inspirací se stala indiánská kultura. Tato část práce dále obsahuje i nabídku konkrétních činností, které jsou použitelné v mateřských školách. V metodologické části je objasněn pojem kvalitativního výzkumu, metody pozorování a v její závěrečné části je uvedena kazuistika aktivity rozvíjející interkulturní kompetence předškolního dítěte. Práce je následně doplněna fotografiemi, které byly pořízeny v průběhu seznamování dětí s odlišnou ? indiánskou kulturou a jsou volně dostupné k nahlédnutí a stažení na internetu.
The program of developpement of intercultural competence by preschool children
Keywords: učení; teorie učení; styly učení; vývojové teorie dítěte předškolního věku; sociální vnímání předškoláků: stereotypy a předsudky; interkulturní psychologie; interkulturní komunikace; interkulturní výcvik; interkulturní kompetence; složky interkulturní kompetence; zahajovací a uvolňovací hry; rozhovor; simulační hry; pantomima; prosociální hry; literární a jazyková výchova; hudební výchova; výtvarná výchova; kvalitativní výzkum; pozorování.; learning; learning theory; learning styles; evolutionary theory of preschool age children; social perception of preschool age children: stereotypes and prejudices; intercultural psychology; intercultural communication; intercultural education; intercultural competence; elements of intercultural competence; opening and release games; interview; simulation games; pantomime; pro-social games; literary and linguistic education; music education; art education; qualitative research; observation.