Možnosti ovlivnění svalových dysbalancí u kanoistů prostřednictvím fyzioterapie - Havrlantová, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá svalovými dysbalancemi u kanoistů a možnostmi jejich ovlivnění prostřednictvím fyzioterapie. Kanoistika, konkrétně sjezd na divoké vodě, je silově vytrvalostní vodní sport, jehož cílem je co nejrychleji přejet stanovený úsek řeky. Tento sport klade vysoké nároky na svaly ramenního pletence a trupu, na jejichž podkladě vznikají různé svalové dysbalance, které se nevhodným kompenzačním cvičením a nedostatečným strečinkem ještě více prohlubují a mohou vést až k úrazu. Cílem této práce bylo zjistit, jaké svalové dysbalance a poruchy postury se vyskytují u kanoistů (sjezdařů na divoké vodě) a jak je možné tyto obtíže ovlivnit pomocí fyzioterapie. V první (teoretické) části této práce jsou popsány obecné poznatky o kanoistice - historie, charakteristika a kineziologie pohybu při pádlování. Dále je v této části obecně popsán sportovní trénink, svalové dysbalance a obecné základy sportovní medicíny. V druhé (praktické) části jsou popsány fyzioterapeutické postupy, které byly použity při výzkumu. Také obsahuje výsledky samotného výzkumu, který byl zpracován kvalitativně formou kazuistik. Každá kazuistika obsahuje anamnézu, vstupní kineziologické vyšetření, průběh jednotlivých terapií, výstupní kineziologický rozbor a závěrečné zhodnocení terapie. Výzkum probíhal v délce 8 terapií. Z výzkumu vyplynulo, že nejčastěji se u sjezdařů na divoké vodě vyskytuje oslabení hlubokého stabilizačního systému, horní zkřížený syndrom a zkrácení flexorů kyčelního kloubu a s nimi související poruchy postury ve formě zvětšené bederní lordózy a hrudní kyfózy, protrakčního držení ramen a předsunu hlavy. Práce může být použita v praxi fyzioterapeutů, sportovních trenérů nebo jako edukační materiál pro vybranou skupinu sportovců.
Possibilities of influencing muscle imbalances in canoeists through physiotherapy
Keywords: Kanoistika; fyzioterapie; funkční porucha; svalová dysbalance; prevence; sportovní medicína; Canoeing; physiotherapy; functional disorder; muscle imbalance; prevention; sport medicine