Dítě v romské tématice u Bohumily Doleželové - Kubelková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce Dítě v romské tématice u Bohumily Doleželové sleduje díla malířky spojená s tímto neobvyklým námětem. Zabývá se otázkou, jak se vůbec k tématu dostala, co bylo hlavním impulsem, jaké vlivy při výběru na ni působily i samotný vztah k romskému etniku. Práce prezentuje vývoj malířského rukopisu, podle kterého je nezaměnitelná a jednotlivé náměty hodnotí v souvislosti s romskou kulturou a tradicemi. Seznamuje čtenáře s naší významnou osobností, která nebyla doposud plně zhodnocena.
Roma Children in the Works of Bohumila Doleželová
Keywords: Bohumila Doleželová; Romové; romská kultura; děti ve výtvarném umění; malba; freska; kresba; grafika; ilustrace; Bohumila Doleželová; Romanies; Romani culture; Children in art; painting; fresco painting; drawing; prints; illustration