ŠPERK (soubor plastických objektů). Šperk v tvorbě přírodních národů - Horáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce, kterou držíte v ruce, má dvě části. Tou dominantní je soubor dvanácti šperků mé vlastní tvorby. V ozdobných objektech se snažím o hledání rovnováhy tvarů, struktur i materiálů. Šperky jsem vytvářela z přírodnin, které mne často ohromují svým půvabem. Největší inspirací se mi staly přírodní národy, které šperku nepřipisují jen význam zdobný, ale i magický. Blízké mi bylo i užívání přírodních materiálů. V teoretické části této práce se věnuji srovnání šperků přírodních národů s prvními šperky lidstva. Ptám se po původu magie a umění vůbec. Nalézám spojitosti s ještě dnes žijícími přírodními národy - v magii šperku, v užití materiálů a ornamentu. Píši také o funkci šperku. Snažím se vysvětlit pojmy jako amulet, talisman a fetiš. Celý text je doprovázen obrazovou dokumentací. V poslední kapitole se zmiňuji o záměru mé práce, reflektuji zde tvůrčí proces mé tvorby. Její fotodokumentaci obsahuje příloha.
Jewellery ( collection of jewellery pieces). Jewellery in the create of natural civilisations.
Keywords: šperk; umění; magie; přírodní národy; jewellery; art; magic; natural civilisations