Vývoj terorismu se zaměřením na konvenční terorismus - Brehovská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Co znamená terorismus? Je to druh organizovaného násilí proti lidem, kteří nebojují. Mezi těmito oběťmi jsou většinou ženy, malé děti a staří lidé. Myslím ti lidé, kteří se nedokáží sami chránit. Hlavní důvod teroristů je stát se ''slavný''. Kořeny terorismu můžeme najít i v minulosti. Hlavní důvody páchání terorismu jsou etnické, náboženské, politické a ekonomické problémy ve společnosti. Také můžeme zmínit ideologický terorismus. Terorismus se změnil po Studené válce roku 1990. Ideologický terorismus se stal méně častý, ale stále ho můžeme najít například na Kubě, KLDR, než náboženský. Náboženský terorismus můžeme najít po celím světě hlavně v Iráku, Afghánistánu a mnoho jiných. Po tragických událostech ve Spojených státech se stal terorismus mezinárodním problémem. Můžeme vidět, že teroristické útoky e po roce 2001 staly více časté. S vývojem nových zbraní se terorismus stává více nebezpečnější. Terorismus je mezinárodní problém a my musíme proti němu spolupracovat. Mnoho států a organizací jako OSN či NATO vytvářejí protiteroristické jednotky. Česká republika se také účastní v boji proti tomuto násilí a krutosti. V České republice jsou dvě velké protiteroristické jednotky. Policejní jednotka URNA a vojenská SOG. Ve světě to jsou například jednotky, GSG-9 v Německu, Alfa v Rusku, Delta ve Spojených státech či SAS ve Velké Británii. Jejich hlavní poslání je prevence a potlačování teroristických aktivit. Ve světě je mnoho druhů terorismu. Hlavní je mezinárodní terorismus, konvenční terorismus, superterorismus, elektronický terorismus či nukleární terorismus.
The progress of terrorism with the specialization in conventional terrorism
Keywords: Extradice; Ideologie; Konvenční; Protiterorismus; Skupina; Terorismus; Teror; Vývoj; Extradition; Ideological; Conventional; Contraterrorism; Group; Terrorism; Terror; Development