Charakter a důvody stěhování obyvatel v periferní severovýchodní části Jihočeského kraje - Valešková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá migračními pohyby ve vymezeném periferním regionu v severovýchodní části Jihočeského kraje v období 25 let, tj. 1991 2015. Hodnotí vývoj vnitřní migrace venkovských obcí ve vyčleněném regionu. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy, procesy a důležité termíny spojené s migrací. Další část je věnována vyčlenění migračního regionu (Mladovožicka) a prezentaci metodologických postupů, které byly v práci použity. Poslední a zároveň částí nejdůležitější je analýza vývoje a současného charakteru migrace ve vyčleněném regionu, rámcové zhodnocení věkové struktury a hlavních toků migrantů, zhodnocení kontraurbanizačních tendencí jako i celkového pohybu obyvatel z pohledu významu migrace (index významnosti migrace). Součástí práce je analýza výsledků terénního šetření, které bylo zaměřené na zjišťování důvodů migrace do obcí v rámci vymezeného periferního území.
Character and Reasons for the migration of the population in the peripheral northeastern part of the South Bohemian Region
Keywords: migrace; kontraurbanizace; migrační region; periferie; důvody stěhování; migration; counterurbanization; migration region; periphery; reasons for migration