Vliv genotypu, stanoviště a agrotechniky na produkci fytomasy vybraných energetických dřevin - Chrt, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá tematikou rychle rostoucích dřevin a zaměřuje se na vliv několika činitelů (výběru lokality, agrotechniky a hnojiv), které jsou nejdůležitějšími faktory pro produkci tohoto typu fytomasy. Dále vyhodnocuje ekonomickou efektivitu tohoto obnovitelného zdroje energie, který otevírá možnosti pro rozvoj lokálního podnikání. Úvodní teoretické kapitoly popisují základní pravidla pěstování rychle rostoucích dřevin, vymezují základní pojmy, základní informace k pěstování rychle rostoucích dřevin, popis navržených klonů, přípravu a výběr pozemku, použitá hnojiva, herbicidy a agrotechniku, aplikované herbicidy a použitou agrotechniku. Aplikační část práce charakterizuje samotný podnikatelský záměr, hodnotí finanční investice a návratnost ze dvou zkoumaných plantáží při správném zvolení agrotechniky a vhodném výběru lokality. Popisuje zkušební fázi pěstování a získané zkušenosti a diskutuje předpoklady pro efektivnost daného podnikatelského záměru. Tato práce je převážně založena na primárním výzkumu autora. Získaná data jsou analyzována a závěrečná kapitola diskutuje výsledky a navrhuje opatření.
The influence of genotype , habitats and agricultural technologies for producing energy wood phytomass selected
Keywords: Rychle rostoucí dřeviny; japonské topoly; vrby; štěpka; biomasa; fytomasa; agrotechnika; herbicidy; hnojiva; Fast-growing wood; japaneese poplar; willows; wood billets; biomass; agrotechnology; herbicides; fertilizers