Metafora v díle Vladimíra Holana - Dvořák, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládána disertační práce se soustředí na problematiku metafor a jejich používání v literárních textech. V rámci několika různých teorií metafor se práce pokouší nejprve zachytit substituční pojetí, konkrétně na bázi Aristotelových spisů Poetika a Rétorika, posléze přechází k hodnocení teorie interakční, vzešlé od filozofů Ivora Armstronga Richardse a především Maxe Blacka. Zvláštní hledisko bude věnováno konceptu kognitivního obsahu metafor. Metodologická část práce je završena zhodnocením pragmatických přístupů k jazyku a k metaforám, hlavní úlohu hrají stať Donalda Davidsona "What Metaphors Mean", teorie řečových aktů v pojetí Johna Searla a úvahy Richarda Rortyho o nahodilosti jazyka. Práci zakončují tři případové studie vycházející z teoretických postulátů vymezených v metodologické části. Případové studie se zaměřují na poezii českého básníka Vladimíra Holana. Mapují autorovu metaforiku obsaženou v jeho díle v rozmezí konce 20. let až konce 40. let minulého století, jedna ze studií se zaměřuje také na řečové iniciace vyvolané jeho lyrikou 30. let v soudobé literární kritice.
Metaphor in work of Vladimír Holan
Keywords: Metafora; figurativní jazyk; teorie metafory; substituční teorie metafory; interakční teorie metafory; kognitivní obsah; kognitivní zkušenost; teorie řečových aktů; nahodilost jazyka; Vladimír Holan; čeští básníci; česká literatura; Metaphor; figurative language; theory of metaphor; substitution theory of metaphor; interaction theory of metaphor; cognitive content; cognitive experience; theory of speech acts; contingency of language; Vladimír Holan; Czech poets; Czech literature