Protrombinový test a zhodnocení jeho výsledků - Kuchtová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Téma bakalářské práce "Protrombinový test a zhodnocení jeho výsledků" bylo zpracováno s ohledem na problematiku poruch krevního srážení a jejich laboratorní diagnostiku. Poruchy koagulace mohou být různého charakteru, jsou to krvácivé stavy či trombofilní a trombotické stavy. U obou skupin jde také o původ, a to, zda jsou tyto poruchy získané či vrozené. S těmito poškozeními souvisí velké množství rizikových faktorů například obezita či onemocnění srdce a cév, ale nejedná se jen o tyto choroby, mezi rizikové faktory se řadí i těhotenství či hormonální antikoncepce a mnoho dalších. Tato práce je zaměřena především na diagnostiku spojenou s trombofilními a trombotickými stavy a na následné využití protrombinového testu v hematologické laboratoři , jehož výsledky byly v rámci této práce statisticky zhodnoceny. Protrombinový test je velmi hojně používaný při hodnocení vnější koagulační cesty, a to k diagnostice poruch koagulace, hodnocení jaterních funkcí, monitorování léčby antikoagulancii či před chirurgickým zákrokem. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zpracovat krevní vzorky, které byly odeslány do laboratoře, a poté je statisticky zhodnotit dle věkové kategorie, pohlaví či léčby. Zadané cíle této práce byly splněny. V praktické části byl popsán postup zpracování vzorku na vyšetření protrombinového testu a dále získán soubor dat 304 pacientů, který byl statisticky zhodnocen v programu Excel. Jak již bylo zmíněno výše, u pacientů byl do tabulek zaznamenán věk, pohlaví a léčba, pokud byla uvedena. Tato data byla zpracována do kontingenčních tabulek dle stanovených hypotéz. Z provedeného výzkumu vychází, že protrombinový test je častěji vyšetřován u starších pacientů, což je patrné i z vytvořeného grafu. Tím byla přijata stanovená alternativní hypotéza. Dále bylo posuzováno, zda je protrombinový test častěji vyšetřován u mužů nebo u žen. Hodnocena byla také závislost INR na léčbě pacienta , v tomto případě byla přijata alternativní hypotéza, že hodnota INR závisí na léčbě pacienta. Všechny uvedené výsledky a poznatky z této bakalářské práce mohou eventuálně sloužit jako zdroj informací, k další analýze či výzkumným studiím.
Prothrombin Time Test and Evaluation of Test Results
Keywords: Hemostáza; hemokoagulace; protrombinový test; trombotické stavy; trombofilní stavy; Haemostasis; haemocoagulation; prothrombin time test; thrombotic conditions; thrombophilic conditions