Naučné stezky v cestovním ruchu Novohradských hor - Cvachová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem této práce je zhodnocení současného stavu využití naučných stezek v oblasti Novohradských hor. Práce zahrnuje zmapování a dokumentaci naučných stezek na tomto území. Objasňuje vztah návštěvníků k naučným stezkám, posuzuje strukturu návštěvníků a jejich preference. Práce analyzuje, zda je dnešní podoba naučných stezek dostatečná a uspokojující, tedy zda vyhovuje požadavkům návštěvníků. Na základě výsledků této analýzy, bylo dalším cílem navrhnout opatření pro zlepšení využití naučných stezek v této oblasti.
Educational routes in tourism of Novohradské hory mountains
Keywords: naučná stezka; návštěvník; informační tabule; trasa; educional route; visitor; information board; route