Sebeobrana pro zdravotnický personál - Janů, Dominik (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce Sebeobrana pro zdravotnický personál se věnuje napadání zdravotnického personálu a připravenosti zdravotníků na napadení. Teoretická část pojednává o základních definicích sebeobrany, jejím členění a právních aspektech. Dále jsou zmíněny fáze konfliktu a trénink sebeobrany. Praktická část zjišťuje četnost napadení zdravotníků, jejich verbální a fyzické řešení konfliktních situací, jejich zkušenosti se sebeobranou a sebeobrannými prostředky. Také zjišťuje schopnost zdravotníků předcházet konfliktním situacím a zkoumá snahy zdravotnického personálu o rozšíření znalostí v tématu sebeobrany a komunikace s agresivními pacienty.
Self-defense for medical staff
Keywords: Zdravotnický personál; agresivní pacient; sebeobrana; sebeobranný prostředek; konflikt; napadení; komunikace; Medical staff; aggressive patient; self-defense; means of self-defense; conflict; attack; communication