Profesionální nákazy v péči porodní asistentky - Kafková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Profesionální nákazy jsou nákazy, získané při výkonu povolání. Poškození zdraví vzniká při práci, a to jako pracovní úraz, nemoc z povolání nebo ohrožení nemoci z povolání (1). Profesionální nákazy jsou nemoci vznikající nepříznivým působením, hlavně biologickými nebo jinými škodlivými vlivy. Profesionální infekční nákazou je onemocnění, které vznikne expozicí biologického činitele. Původce onemocnění je přenosný na člověka a způsobuje profesionální nákazu (33). Teoretická část se zabývá popsáním profesionálních nákaz v souvislosti s činností porodní asistentky, dále popsáním typů nákaz a prevencí, jako je očkování a bariérová ošetřovatelská péče. Výzkumná část této práce se zabývala zjišťováním názorů, popisem postupů a vlastních zkušeností porodních asistentek. Skupinu tvořilo šest porodních asistentek, pracujících na různých stanicích gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o. Další část výzkumu popisuje pozorování porodních asistentek. Před zpracováním této bakalářské práce byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda porodní asistentky dodržují zásady bariérové péče. Druhým cílem bylo zjistit, se kterými nákazami se již porodní asistentky setkaly. Třetím cílem bylo zjistit, zda porodní asistentky znají dokumentaci spojenou s hlášením mimořádných událostí.
Professional Contagions in Midwifery Care
Keywords: profesionální nákazy; porodní asistentka; mimořádná událost; bariérová ošetřovatelská péče; professional diseases; midwife; reporting of emergencies; barrier care