Přírodní zdroj jako předmět ohrožovaný nahodilým nebezpečím a jako možný zdroj rizika pro hospodářský výkon regionu - Mikešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Autorka se v práci zabývá zhodnocením Jihočeského kraje z hlediska existence potenciálních rizik souvisejících s přírodními zdroji, která by negativně působila na hospodářský výkon regionu. Nejprve jsou vymezeny pojmy z pojišťovnictví, konkrétně z oblasti živelního pojištění. Jako hlavní zástupce přírodních zdrojů ve vybrané lokalitě byla zvolena voda a vodní toky, respektive vodní živel, jakožto riziko pro Jihočeský kraj. V práci je zmapován předchozí vývoj povodní na Českobudějovicku a také poslední velká povodeň ze srpna roku 2002. Dopad této přírodní katastrofy je v praktické části demonstrován na změnách v tržbách a návštěvnosti na jihočeských památkových objektech, potažmo i na tržbách místních podnikatelů, díky dopadu povodní na turismus v kraji. Je zde zohledněn také přístup tří vybraných pojišťoven a částky vyplacených pojistných plnění ve spojení s povodňovými škodami. Jako jedno z možných řešení pro zmírnění účinků ničivých povodní je v závěru práce popsán Návrh strategie ochrany před povodněmi pro území České republiky, což je dokument zpracovaný Ministerstvem zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Tento dokument formuluje možná a nezbytná opatření a návrh pro definování konkrétních programů prevence před povodněmi se zohledněním legislativního, organizačního, technického a ekologického hlediska.
Natural Resources as Objects Endangered by Accidental Dangers and as a Possible Origin of Risk for the Economic Capacity of the Region
Keywords: pojišťovnictví; riziko; povodeň; povodňové škody; pojistné plnění; hospodářský výkon regionu; insurance; risk; flood; flood damages; insurance performance; economical capacity of the region