Státní sociální podpora ve vztahu k matkám samoživitelkám - Bártek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce si klade za cíl přehledně popsat současný systém státní sociální podpory a představit jednotlivé dávky, podmínky jejich nároku a jejich výši.Součástí práce je jak právě platná právní úprava, tak i změny jednotlivých dávek, které přináší novela zákona 117/95 Sb. o státní sociální podpoře s platností od 1.1.2008. Dále se zaměřuje na neúplné rodiny, zvláště pak na fenomén tzv. matek samoživitelek. Pokouší se popsat specifika, která jsou typická pro tuto skupinu žadatelů dávek státní sociální podpory a zmapovat problémy a rizika se kterými se musí ženy samoživitelky při výchově svých dětí potýkat.Práce rovněž popisuje různé důvody, které nejčastěji vedou ženy k výchově dítěte bez partnera a reflektuje současný pohled společnosti na tuto znevýhodněnou skupinu obyvatel. Dále si klade otázku, zda je stávající model konstrukce dávek, schopný adekvátně kompenzovat znevýhodnění těchto žen, jak v rovině ekonomicko-zabezpečovací, tak i sociální.
State Social Support Regarding Single Mothers Matter
Keywords: státní sociální podpora; matky samoživitelky; úřad práce; sociální politika státu; životní minimum; nezaopatřené dítě; okruh společně posuzovaných osob; neúplná rodina; rozvedená manželství.; state social support; single mothers; labour office; state social policy; minimum subsistence level; dependent child; jointly considered persons; incomplete family; divorced marriages.