Návrh systému mezikontinentálních přeprav nákladů pro vybrané komodity - Kráčmarová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na přepravu v rámci kontinentů. Teoretická část popisuje dopravu, mezikontinentální a kombinovanou přepravu, ale zejména obory dopravy, které jsou aplikované v praktické části této práce. Dále je v teoretické části obsaženo, jaké náležitosti má přepravní a zasilatelská smlouva a jakým způsobem jsou využívány podmínky INCOTERMS. Praktická část pojednává o komoditách, které jsou v rámci zahraničního, resp. mezikontinentálního obchodu České republiky nejvíce exportovány a importovány. Dle údajů z Českého statistického úřadu se jedná z hlediska importu o kontinent Asie a z hlediska exportu o Ameriku. Právě tyto státy jsou v následujících kapitolách klíčovými pro výsledky různých druhů přeprav, a to jak z hlediska nákladů, tak i času. Právě tyto výsledky jsou využity pro cíl této práce, tedy návrh systému mezikontinentálních přeprav.
Proposal of System of Intercontinental Freight Transportation for Selected Commodities
Keywords: mezikontinentální přeprava; srovnání; nejnižší náklady; nejkratší čas; intercontinental freight transportation; comparison; least cost; shortest time