Vliv cytosolické nukleotidázy cN-IIIB na imunitní odpověď u Drosophila melanogaster - Dolejšková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Adenosin je klíčovou signální molekulou metabolického přesmyku, stěžejního procesu metabolických změn u Drosophila melanogaster při infekci parazitoidní vosičkou. Ovšem veškeré cesty vzniku adenosinu nejsou doposud známé. V této práci jsme studovali potenciální konvertor AMP na adenosin v imunitní odpovědi, cN-IIIB, cytosolickou nukleotidázu, o které je známo, že přijímá methylovaný RNA cap nukleotid 7-methylguanosin jako substrát a chrání buňky před nežádoucí inkorporací tohoto nukleotidu do nukleových kyselin. Tuto vlastnost považujeme za potenciálně také důležitou v metabolickém přesmyku.
Impact of cytosolic nucleotidase cN-IIIB on immune response in Drosophila melanogaster
Keywords: cN-IIIB; lamelocyty; Drosophila melanogaster; parazitoidní vosička; adenosin; RNAi; CRISPR-Cas9; cN-IIIB; lamellocytes; Drosophila melanogaster; parasitoid wasps; adenosine; RNAi; CRISPR-Cas9