Matriční agenda v Čechách - Černá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá matričními zápisy v Čechách. Srovnává současné zápisy v matričních knihách a zápisy z nejstarších matričních knih. Popisuje význam matričních zápisů dnes i v historii. Dále poukazuje na údaje v těchto knihách a na to, jak se zapisované údaje během staletí mění. Předmětem práce je ukázat, že zápisy v matričních knihách byly původně zápisy přijatých svátostí. Tyto zápisy vznikly na základě církevních předpisů vydaných římskokatolickou církví. Vést knihy pokřtěných a oddaných nařizovala již rozhodnutí tridentského koncilu. Do praxe se však vedení těchto registrů dostávalo mnohem déle. Matriční agenda na území Čech byla až do 18. století nejednotná. Matriční agenda byla sjednocena až v 18. století a to na základě státních předpisů. Římskokatolická církev se v největší míře podílela na vzniku a vedení této agendy. Byla pověřena i dozorem nad matriční evidencí ostatních církví.
The registry in the Bohemia
Keywords: matriční knihy; matrika narození; matrika manželství; matrika úmrtí; vývoj matrik; matriky římsko-katolická církev; Josef II.; tridentský koncil; registry books; nativity register; matrimony register; death records; development of registers; Roman Catholic Church registers; the Emperor Joseph II; Council of Trident