Studium populací Melampyrum nemorosum v oblasti kontaktní zóny dvou linií s odlišnou geografickou distribucí. - Drahník, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Melampyrum nemorosum agg. je nejproblematičtější skupinou poloparazitického rodu Melampyrum s více než 15 druhy s hlavním centrem diverzity na Balkánském poloostrově. Byla studována kontaktní zóna mezi dvěma molekulárně podpořenými liniemi druhu M. nemorosum s. str. Byly sekvenovány 3 úseky cpDNA (trnTUGU-trnLUAA, psbA-trnHGUG, rpl32-trnLUAG). Studována byla také velikost genomu a variabilita morfologických znaků a jejich odlišnosti mezi molekulárně podpořenými skupinami.
Study of population Melampyrum nemorosum in the contact zone of two lineages with different geographic distribution.
Keywords: haplotyp; haploskupina; Melampyrum nemorosum; velikost genomu