Komparace účetnictví a daňové evidence - Voříšková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je analýza a zhodnocení účetnictví a daňové evidence podle aktuální právní úpravy platné v České republice, vymezení zásadních rozdílů mezi nimi, srovnání obou dvou systémů včetně možnosti jejich využití v praxi. Teoretická část byla zaměřena na popis a porovnání účetnictví a daňové evidence z hlediska účetního i daňového. Praktická část se zabývá analýzou účetnictví a daňové evidence vybraného podnikatelského subjektu. Předmětem této části bylo porovnat vedení účetnictví a daňové evidence jak z hlediska účetního, tak i z hlediska daňového dopadu na konkrétní podnikatelský subjekt. Dále bylo zhodnoceno, jaký systém by byl pro daného podnikatele nejvýhodnější.
Comparison of accounting and tax accounts
Keywords: účetnictví; daňová evidence; zákon o účetnictví; zákon o daních z příjmů; accounting; tax accounts; law on accounting; income tax law