Probiotické bakterie a význam jejich aplikací pro zdraví - Čapková, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Probiotika a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví je v dnešní době často diskutované téma. Jejich příznivé účinky na imunitní systém a střevní mikroflóru jsou vědecky prokázány. V posledních letech je v popředí zajmu potenciální působení probiotik také v prevenci a terapii onemocnění. Přesto veřejnost nemá dostatek informací o účincích probiotických bakterií. Teoretická část se zabývá pojmem probiotika, prebiotika a synbiotika, jejich vlastnostech, účincích, jejich aplikací v potravinách a zdravotních přínosech. Praktická část uvádí výsledky o informovanosti veřejnosti o probiotikách. Dotazníkového výzkumu se zúčastnilo 240 lidí, rozdělených do 4 skupin.
Probiotic bacteria and their health importance.
Keywords: probiotika; prebiotika; probiotické bakterie; střevní mikroflóra; imunita; Probiotics; prebiotics; probiotic bacteria; intestinal microflora; immunity