Konfrontace české a polské frazeologie z oblasti živé přírody - Mlejnková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce, Konfrontace české a polské frazeologie z oblasti živé přírody, je zaměřena na frazeologické jednotky, v nichž jako bázová slova vystupují zooapelati-va. Cílem práce je přehled, v jaké míře jsou si frazeologická zázemí obou jazyků po-dobná a ve kterých aspektech se výrazně liší. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána historie frazeologie v obou jazykových prostorech a problematika terminolo-gie. V praktické části jsou zooapelativa rozdělena do tematických celků a následně jsou formálně klasifikovány frazeologické jednotky. Tématická klasifikace a následná formální analýza frazeologických jednotek jsou vhodným východiskem pro komparaci sémantickou, která bude předmětem dalšího studia.
A contrastive study of Czech and Polish phraseology referring to animated nature
Keywords: frazeologie; česká frazeologie; polská frazeologie; zooapelativa; phraseology; czech phraseology; polish phraseology; zooappelatives