ETIKA VÁLKY V KATOLICKÉ SOCIÁLNÍ NAUCE - Koudelka, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá etikou války, především z pohledu sociální nauky církve. Popisuje dějinně-chronologický pohled sociální nauky církve na problém války. Charakterizuje zásadní postoje církve k problematice a zachycuje její konkrétní názorová odůvodnění a stanoviska. Společně s problematikou války práce osvětluje pohled na samotné sociální učení církve s ohledem na její vývoj, komplexnost, aktuálnost a provázanost s tradicí. I přesto, že hlavním tématem práce není sociální učení církve jako takové, nabízí určitý pohled na její místo a postavení ve společenském řádu světa. Důkazem toho je reflexe vycházející ze skutečnosti, která potvrzuje, že sociální nauka církve stojí na principech sociální spravedlnosti, lásky a pravdy, které jsou patrné v celém úsilí sociální nauky církve, tedy nejen v oblasti válečných konfliktů.
ETHICS OF WAR IN CATHOLIC SOCIAL DOCTRINE
Keywords: válka; konflikt; terorismus; mír; spravedlnost; sociální učení církve; war; conflict; terrorism; peace; justice; catholic social doctrine