Návrh projektu rozvoje cestovního ruchu - Klenčí pod Čerchovem - Šimková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na rozvoj cestovního ruchu v Klenčí pod Čerchovem a jeho okolí v jižní části CHKO Český les. Hlavním cílem diplomové práce je vypracování návrhu projektu, který by mohl pomoci při řešení problematiky rozvoje cestovního ruchu v oblasti. Pro vypracování konkrétního návrhu projektu bylo potřebné vypracování situační analýzy rozvoje cestovního ruchu, stanovení marketingových cílů, výběr marketingové strategie a sestavení plánu rozvoje cestovního ruchu. Hlavní cíl diplomové práce byl naplněn vytvořením projektu naučné cyklotrasy, která nese název ''Co skrývá okolí Starého Herštejna''. Projekt je zaměřen na přilákání pozornosti k zaniklým vsím, zaniklým sklárnám, zříceninám Starého Herštejna, ke klášteru a zajímavostem v Pivoni a dalším historickým památkám skrytým v čisté přírodě Českého lesa. Díky naučné cyklotrase se návštěvníci mohou dozvědět více o historickém vývoji osídlení pohraniční oblasti a dalších zajímavostech.
The proposal of tourism development project - Klenčí pod Čerchovem
Keywords: šetrný cestovní ruch; Český les; cykloturistika; projekt; naučná cyklotrasa; přeshraniční spolupráce; sustainable friendly tourism; The Bohemian Forest; cycling; project; cycling nature trail; cross-border cooperation.