Germánské osídlení Čech na přelomu doby římské a doby stěhování národů (stupeň D1) - Šťastná, Soňa (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se věnuje osídlení Čech na přelomu doby římské a období stěhování národů. Podává stručný nástin historických událostí spjatých s tímto obdobím a toho, jak se dané období projevilo v rámci archeologických nálezů, stejně tak jako poskytuje přehled českých a moravských sídelních lokalit a pohřebních areálů. Ve své další části se zabývá pojmy typu archeologická kultura, etnicita, identita a jejich vztahem k ostatním vědním disciplínám, na základě čehož se zamýšlí nad možnostmi a limitacemi archeologických výzkumů v oblasti objasnění etnické příslušnosti a poukazuje na některé z nich.
The Germanic Settlement of Bohemia at the Turn of the Roman Period and the Great Migration Period (Stage D1)
Keywords: archeologie; stěhování národů; pozdně římské období; pohřební výbava; archeologická kultura; etnicita; identita; migrace; gender; mtDNA; deformace lebek; archaeology; the Great Migration Period; Late Antiquity; funeral equipment; archaeological culture; ethnicity; identity; migrations; gender; mtDNA; skull deformation