Národnostní struktura hráčů extraligy mužů v basketbalu od roku 1998 a její dopad na basketbal v České republice\\ - Bubák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou národnostního složení hráčů v české nejvyšší basketbalové soutěži - extralize mužů, od sezony 1998/1999 do ročníku 2008/2009 pomocí analýzy technických zápisů o utkání. Autor rozdělil sledovaný soubor hráčů extraligy na tři skupiny (Češi nad 20 let, cizinci, Češi do 20 let) a srovnávací metodou vyhodnocoval statistické charakteristiky - počet hráčů, počet odehraných minut, počet vstřelených bodů, koeficient užitečnosti. Ze zpracovaných výsledků vyplynul předpokládaný nárůst počtu cizinců i jejich stále se zvyšující vliv na probíhající zápasy extraligy. Trend začlenění a přínosu českých hráčů do 20 let se ukázal být naopak klesající. Autorovi se tak potvrdily obě stanovené hypotézy práce. Pomocí analýzy pramenů práce poukazuje na současná basketbalová centra mládeže v České republice, ubývající členskou základnu tohoto sportu, změnu vývoje omezení počtu cizinců v extralize a aktuální problematiku v českém basketbale.
The national structure of players of Czech national basketball league since year 1998 and its impact on basketball in the Czech Republic\\
Keywords: basketbal; národnostní struktura; cizinec; extraliga NBL; basketbalová centra mládeže; členská základna; technický zápis.; basketball; national structure; foreigner; extraliga NBL; basketball youth centres; member base; technical register