Tick sialostatins L and L2 differentially influence dendritic cell responses to Borrelia spirochetes - Páleníková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Při přenosu patogenů z klíštěte na hostitele hrají zásadní roli molekuly uvolňované ze slinných žláz během sání. Dendritické buňky působí jako imunitní sentinely, spojují přirozenou a získanou imunitu a kontrolují její vývoj směrem k Th1 či Th2 fenotypu. V práci jsme se zaměřili na vliv cystatinů z Ixodes scapularis, Sialo L a L2 na myší dendritické buňky stimulované boreliemi a TLR ligandy.
Tick sialostatins L and L2 differentially influence dendritic cell responses to Borrelia spirochetes
Keywords: dendritické buňky; Borrelia burgdorferi; klíštěcí cystatiny; signalizace; Dendritic cells; Borrelia burgdorferi; Tick cystatin; Signalling