Analýza výuky tělesné výchovy a postojů žáků k TV v 6. třídách na základních školách v Písku - Doležal, Václav (Jihočeská univerzita, 2023)
Použitím standardizovaných dotazníků může být objektivně zjištěn průběh a forma výuky tělesné výchovy, stejně jako postoje studentů k tělesné výchově. Tyto dotazníky byly použity pro diagnostiku výukových jednotek tělesné výchovy a zdravotní tělesné výchovy, jak ze strany studentů, tak i učitelů. Dotazníky pro diagnostiku výukových jednotek obsahují celkem 24 otázek a dotazník pro zdravotní tělesnou výchovu obsahuje 16 otázek. Tyto dotazníky slouží k hodnocení aktuálního stavu postojů studentů k tělesné výchově, který je povinný předmět na základních školách. Postoje studentů odrážejí přístup a zaměření učitelů tělesné výchovy jako objektu i subjektu výukového procesu. Výsledky mohou ukázat, jakým směrem se vyučování tělesné výchovy ubírá a zda je zapotřebí provést nějaké změny.
Analysis of Physical Education teaching and attitudes of students to PE in 6th grades at elementary schools in Písek
Analýza výuky tělesné výchovy a postojů žáků k TV v 6. třídách na základních školách v Písku
Keywords: tělesná výchova; zdravotní tělesná výchova; rámcový vzdělávací program; životní styl; analýza; pohybová gramotnost; základní škola; motorika; Physical Education; Health and Physical Education; Education program; lifestyle; analysis; movement literacy; elementary school; motor skills