Aktivizační činnosti a adaptační proces v domově pro seniory - Hollerová, Nela (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem přispívají aktivizační činnosti k adaptaci uživatelů 65+ na pobyt ve vybraném domově pro seniory z pohledu seniorů a seniorek. V teoretické části byly popsány základní pojmy, které s problematikou aktivizačních činností a adaptačního procesu souvisejí. V praktické části byla zodpovězena výzkumná otázka "Jaké aktivizační činnosti usnadňují adaptační proces uživatelům 65+ při pobytu v domově pro seniory?" a dílčí otázka "Jaký je přínos aktivizačních činností v domově pro seniory při adaptaci uživatelů 65+?". Pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie a metoda dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Analýza dat byla prováděna metodou otevřeného kódování. Výzkumný soubor byl vybrán pomocí záměrného výběru a tvořili ho 2 senioři a 14 seniorek, kteří splňovali předem stanovená kritéria výběru. Výzkum ukázal, že aktivizační činnosti pro uživatele domova pro seniory mají vliv na adaptační proces. Dle názoru seniorů a seniorek má na proces adaptace největší vliv zahradní terapie a muzikoterapie. Tyto činnosti napomáhají vytváření vzájemných sociálních kontaktů, mají vliv na psychický stav uživatelů, vyplnění jejich volného času a vytváření přátelské atmosféry. Výsledky provedeného výzkumu budou použity jako zpětná vazba pro domov pro seniory, ve kterém byl výzkum realizován v rámci zhodnocení kvality poskytované služby, s cílem zvýšit kvalitu poskytovaných služeb.
Activation Activities and Adaptive Process in Nursing Home
Keywords: stárnutí; senior; aktivizační činnosti; adaptační proces; domov pro seniory; Ageing; Senior; Activation Activities; Adaptive Process; Nursing Home