Účtování oběžného majetku v akciové společnosti Měšťanský pivovar Strakonice - Hanzlovská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
První část práce je věnována obecně problematice zásob, jejich vymezení, oceňování, možnosti jejich účtování a inventarizace. Dále je také stručně popsáno vymezení, oceňování a vykazování zásob podle Mezinárodních účetních standardů (IAS/IRFS). Analytická část práce je věnována zásobám v konkrétním výrobním podniku. Je popsána jejich evidence, účtování a také jejich oceňování. Problematika drobného majetku, komisního prodeje a vratných obalů je velmi zajímavá, a proto je podrobněji popsána. V návrhové části je, s přihlédnutím k platné české legislativě, navrhnuto konkrétní řešení k problematice účtování drobného dlouhodobého majetku a vratných obalů a způsobu evidence a účtování komisního prodeje.
Accounting of short-term assets in Měšťanský pivovar Strakonice company
Keywords: zásoby ve výrobním podniku (pivovar); drobný majetek; vratné obaly; komisní prodej; nedokončená výroba; inventories in manufacturing concern (brewery); small assets; empties; consignment sale; work in process (WIP)