Problematika rozvoje elektromobility vozidel kategorie M1 v České republice - Štěch, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá problematikou spojenou s elektromobilitou. Pojednává o vývoji a provozu elektromobilů. V práci jsou vysvětleny základní pojmy v průběhu historického vývoje až po současnost. Hlavní zaměření bakalářské práce se týká stanovení faktorů, které mají vazbu na rozvoj a provoz elektromobilů v České republice, například připravenost distribuční sítě, dopravní infrastruktury a vhodného zázemí nabíjecích stanic. Je zde řešena problematika, co elektromobilita obnáší a jaké jsou hlavní důvody a vize úplného nahrazení dopravních zařízení se spalovacím motorem elektromobily. V první části práce je popisován historický vývoj elektromobility, od prvopočátků až do současnosti, kdy elektromobilita je hlavním motoristickým tématem pro udržitelný rozvoj automobilové dopravy. Ve druhé části je popisována kompletní konstrukce elektromobilů a její přednosti. Dále současný stav elektromobility v České republice a předpoklad budoucího vývoje. Závěrečná, třetí část je praktická. V ní jsou popisovány jednotlivé testované elektromobily z hlediska užitné hodnoty pro koncového spotřebitele a energetické náročnosti. Z naměřených hodnot vyplývá srovnání testovaných vozidel.
Problems of electromobility development of vehicles of category M1 in the Czech Republic
Keywords: Elektromobilita; elektromobil; nabíjecí stanice; trakční baterie; trakční elektromotor; invertor; Electric mobility; electric vehicle; charging station; traction battery; traction electric motor; inverter