Opisné slovesné vazby s významem konce slovesného děje - Burešová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce jsou Opisné slovesné vazby s významem konce slovesného děje. Práce obsahuje část teoretickou, kde jsou vytyčeny zejména základní charakteristiky opisných slovesných vazeb, kritéria pro jejich určení a jejich klasifikace z pohledu několika španělských lingvistů. Tito lingvisté klasifikují i opisné slovesné vazby s významem konce slovesného děje, které jsou hlavním tématem dané bakalářské práce. Cílem praktické části je pomocí českého korpusu InterCorp vyhledat tento typ opisných slovesných vazeb v různých typech textů a zanalyzovat jejich překlad českými překladateli. Práce obsahuje španělské resumé a je psána v češtině.
Verbal Periphrases Expressing the Termination of Verbal Action
Keywords: Aspekt; opisná slovesná vazba; pomocné sloveso; plnovýznamové sloveso; Aspect; verbal periphrasis; auxiliary verb; full semantic verb