Život za Protektorátu Čechy a Morava na severním Písecku pohledem zdejších zemědělců, komparace z pohledu hospodářských a sociálních dějin - Procházka, Filip (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce se věnuje zemědělství jako hlavní profesní náplni života obyvatel území tzv. severního Písecka v době existence státního útvaru jménem Protektorát Čechy a Morava. Hlavním cílem je určit specifika a jedinečnosti vývoje na mikroregionální úrovni a porovnat takto získaná data se zemědělskou situací celého protektorátu. Snahou autora je zobrazit dopady tvrdě vymáhané okupační politiky na jednotlivé obce a jejich okolí. Pozornost je věnována nedobrovolným změnám, jež zemědělská oblast prodělala při okupaci českých zemí. V následujících kapitolách jsou mimo teoretická a metodologická ukotvení tématu stručně popsány obce zastupující region a události, které se v nich udály, v průběhu válečných let. Po nastínění celoprotektorátní hospodářské a sociální situace je hlavní pozornost věnována živočišné a rostlinné výrobě zastoupené jednotlivými druhy zvířat a plodin
The Life during The Protectorate of Bohemia and Moravia in Northern Písecko through the eyes of local farmers, a comparison from the economic- and social-historical point of view
Keywords: Zemědělství; severní Písecko; Protektorát Čechy a Morava; rostlinná a živočišná výroba.; Agriculture; Northern Písecko; The Protectorate of Bohemia and Moravia; crop and livestock production.