Diverzita a evoluce myxozoí v ancestrálních hostitelích: retrospektivní pohled do evoluce žahavců - Bouberlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diverzita a fylogeneze Myxozoa byla studována u mihulí, paryb, bichirů, úhořů a jeseterů - evolučně starobylých linií obratlovců, kteří nejpravděpodobněji představují původní hostitele myxozoí. Vzorky obratlovců byly zkoumány pomocí světelné mikroskopie a PCR skrininku. U nově nalezených a stávajících druhů myxozoí byla porovnána jejich morfologie a fylogenetické vztahy.
Diversity and evolution of the Myxozoa in ancestral hosts: A retrospective look at the evolution of cnidarians
Keywords: Myxozoa; SSU rDNA; hostitel; mihule; paryby; úhoři; diverzita; ancestrální; fylogeneze; evoluce; Myxozoa; SSU rDNA; host; lampreys; elasmobranchs; eels; diversity; ancestral; phylogeny; evolution