Žena Bible ve spektru civilizací : Role ženy pohledem českých křesťanek - Winsted, Margareta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá rolí ženy pohledem vědních disciplín, filozofií a náboženství. Centrální myšlenkou je pak charakteristika biblického pohledu na roli ženy, která vychází zvláště z papežského listu Mulieris dignitatem a současných studií amerických biblistů zabývajících se otázkou biblické role muže a ženy. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem vedeným mezi křesťankami v České republice. Výzkum se zabývá pohledy křesťanských žen na jejich roli a pozoruje uvádění principů biblického ženství do praxe v rodině, společnosti i církvi. Práce si neklade za cíl hodnotit sporné otázky služby žen v církvi, homosexuality či podobných kontroverzních témat spojených s rolí ženy, ale hledá podobu skutečných žen Bible, jejich starostí i problémů. V neposlední řadě se výzkum snaží najít kořeny pohledů na biblickou roli žen, zdroje, z nichž křesťanské ženy, které v České republice tvoří minoritu, čerpají a kde nacházejí své vzory.
Woman of the Bible in the Spectrum of Civilizations - How Czech Christian Women View Womanhood
Keywords: gender; genderová identita; femininita; feminismus; role ženy; biblická role ženy; rovnost muže a ženy; deklarace EU; podřízenost; duchovní mateřství; vzdělávání žen; gender; gender identity; femininity; feminism; womanhood; Biblical womanhood; gender equality; EU declarations; submission; spiritual motherhood; women?s education