Zdravotní stav romské populace v kontextu primární a sekundární prevence - Toumová, Kristýna; Olišarová, Věra; Tóthová, Valérie (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2016)
Romové patří v České republice k jedné z nejpočetnějších skupin. Zdravotní stav této minority je oblastí, kde nadále přetrvává potřeba výzkumných studií a zejména následných opatření, které v první řadě zahrnují prevenci nemocí. Předkládaný příspěvek se snaží zmapovat studie zaměřené na zdravotní stav Romů v České republice i v ostatních evropských státech. Popsána je zde také oblast přístupu romské minority ke zdravotní péči v České republice. Ke zmapování této problematiky bylo využito databází, jako je EBSCO, PubMed, Scopus, Web of Science apod.
Health status of the Roma population in the context of primary and secondary prevention
Keywords: Zdravotní stav; Romská minorita; Prevence; Health status, Roma minority, Prevention