Obsah jodu v mléce a mléčných výrobcích - Davidová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem diplomové práce bylo zjistit a zhodnotit obsah jodu v mléčných výrobcích v distribuční síti České republiky. Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v konzumním mléce a bílých jogurtech, které jsou běžnou součástí stravy většiny lidské populace. Odběr vzorků byl prováděn v prodejní síti v průběhu let 2007 a 2008. Bylo odebráno celkem 43 vzorky konzumního mléka a 59 vzorků bílých jogurtů. Obsah jodu byl ve výrobcích stanovován kolorimetrickou metodou podle Sandell-Kolthoffa. Průměrný obsah jodu v konzumním mléce v roce 2007 byl 300,5 {µ}g {•} l-1 a 310,2 {µ}g {•} l-1 v roce 2008. Maximální koncentrace obsahu jodu v mléce dosahovaly úrovně 404,8 {µ}g {•} l-1 (rok 2007) a 732,0 {µ}g {•} l-1 (rok 2008). Nejnižší hodnota obsahu jodu v roce 2007 byla 205,4 {µ}g {•} l-1 a 92,8 {µ}g {•} l-1 v roce 2008. Průměrný obsah jodu v bílých jogurtech v roce 2007 byl na úrovni 406,0 {µ}g {•} kg-1 a 422,7 {µ}g {•} kg-1 v roce 2008. Ve srovnání s lety 2005 a 2006 byl zaznamenán mírný pokles obsahu jodu v mléčných výrobcích. Rozdíly v jeho obsahu byly též zaznamenány u různých výrobců mléčných výrobků a určitý vliv má i sezónnost. Jestliže celková průměrná denní spotřeba mléka a mléčných výrobků činí 0,64 litru na osobu, pak je denní doporučená dávka kryta ze 130 %.
Iodine content in milk and milk produkts
Keywords: Jod; mléko; jogurt; iodine; milk; yogurt