Pročtenářsky orientované působení vybraných knihoven v ČR - Pavlíčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se věnuje pročtenářskému působení vybraných knihoven v České republice. Teoretická část popisuje funkce knihoven, systém knihoven v ČR a vybrané kapitoly z dějin knihoven a knihovnictví. V dalších kapitolách popisuje faktory ovlivňující vztah ke čtení, formy práce knihovníka se čtenářem, projekty a akce na podporu čtenářství a představuje vybrané knihovny v České republice - Národní knihovnu České republiky v Praze, Moravskou zemskou knihovnu v Brně a Jihočeskou vědeckou knihovnu v Českých Budějovicích. V praktické části na základě řízených rozhovorů a analýzy výročních zpráv knihoven za rok 2018 popisuje kulturní a výchovně - vzdělávací aktivity, které knihovny nabízí pro své registrované i neregistrované čtenáře a aktivity, kterých se účastní na podporu čtenářství. Součástí práce je také analýza vybraných výchovně - vzdělávacích aktivit výše zmíněných knihoven.
Reader-Oriented Activities of Selected Libraries in the Czech Republic
Keywords: knihovna; funkce knihovny; podpora čtenářství; Národní knihovna České republiky v Praze; Moravská zemská knihovna v Brně; Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích; volnočasové aktivity v knihovně; library; library functions; reading support; National Library of the Czech Republic in Prague; Moravian Library in Brno; Research Library of South Bohemia in České Budějovice; free time activitites at the library