Analýza řečového projevu českých dětí v zahraničí - Krejsová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu řečového projevu českých dětí žijících v zahraničí. V teoretické části práce je popsán bilingvismus, dále faktory ovlivňující řečové dovednosti, náhled na český jazyk z lingvistického hlediska a možnosti výuky češtiny v zahraničí. Ve výzkumné části jsou popsány jazykovědné jevy, které se vyskytly u českých dětí žijící v Austrálii a na Novém Zélandu. Cílem práce byla nejen analýza audio nahrávek, ale i zjištění, jaká jsou specifika bilingvní výchovy a zda se dá a jakým způsobem naučit čeština v zahraničí.
A discourse analysis of the language spoken by Czech children
Keywords: bilingvismus; čeština v zahraničí; řečový projev; lingvistika; děti; Bilingualism; czech language in abroad; the language use; linguistic; children