Pracovní podmínky mladistvých - Brabencová, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Pro zpracování své bakalářské práce jsem si vybrala téma "Pracovní podmínky mladistvých". Tato problematika mi připadá zajímavá a velice aktuální. Za cíl práce jsem si zvolila získání informací o pracovních podmínkách mladistvých na vybraných středních odborných školách a středních odborných učilištích dotazníkovým šetřením a vyhodnocení tohoto šetření. Pro výzkum jsem použila metodu kvantitativního výzkumu, pro techniku sběru dat byl použit dotazník. Zvolené cíle byly naplněny podle mých představ, dotazníkové šetření se mi podařilo uskutečnit bez výrazných potíží. Hypotézy se týkaly vědomí zaměstnavatelů o legislativním omezení při zaměstnávání mladistvých, dostatečnosti pracovnělékařské péče poskytované mladistvým a spokojenosti mladistvých s pracovními podmínkami při odborných praxích. Všechny tři hypotézy byly potvrzeny. Druhá a třetí hypotéza však nebyla naplněna tak jednoznačně jako první, proto si dovoluji navrhnout opatření ke zlepšení pracovních podmínek mladistvých - důslednější dodržování povinnosti podrobit se nejen vstupní lékařské prohlídce, ale i pravidelným preventivním lékařským prohlídkám a kontrola plnění této povinnosti; oboustranná snaha o nekonfliktní a kolegiální jednání mezi učni a jejich mistry, práce s co nejkvalitnějšími pracovními pomůckami a nářadím a v neposlední řadě také větší ocenění práce.
Working Conditions of Teenagers
Keywords: Mladiství; pracovnělékařská péče; pracovní podmínky; pracovní prostředí; rizikový faktor; Teenagers; work-health care; work conditions; work environment; risk factor