Problematika nošení dětí na těle matky a konkrétní doporučení fyzioterapeutických postupů k prevenci vzniku funkčních poruch - Kubištová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce shrnuje obecné informace o problematice nošení dětí na těle matky. Proto jsou v první části charakterizovány informace, ale i zajímavosti, ve kterých by se měli jedinci zabývající se tímto tématem orientovat. Považuji za důležité upozornit i na biomechanická hlediska nosící osoby. Proto nejeden odstavec je zaměřen na vlivy při nošení se zvýšenou zátěží na tělo člověka. Z části i v druhé polovině práce je tato pozornost věnována matkám, které aktivně nosí své děti převážně v šátku. Podstatou praktické části je návrh preventivních opatření před vznikem funkčních poruch pohybového aparátu. Praktická část byla zpracována kvalitativní formou na základě 4 kazuistik, které obsahují anamnézu, vstupní a výstupní kinesiologický rozbor, průběh terapie. Respondentky tvořily matky, které nemají významné potíže pohybového charakteru a nosí své potomky na těle pomocí šátků. Terapie byla vedena jako individuální terapie a zároveň byly respondentky instruováni k pravidelné autoterapii. Z porovnání vstupního a výstupního hodnocení je zřejmé, že byť nedošlo k výrazným fyzickým změnám respondentek subjektivně hodnotily terapii pozitivně, jelikož začaly své tělo a pohyby více vnímat a celkově terapie přispěly k jejich duševní pohodě. Z tohoto důvodu se domnívám, že nejen u matek nosících v šátcích své děti, ale i u ostatních matek by měla být součástí fyzioterapeutická péče jako prevence před vznikem funkčních poruch z důvodu časté jednostranné zátěže. Výsledky mohou posloužit jednak k zamyšlení nad touto problematikou z hlediska fyzioterapie pro odborný personál ale i pro laickou veřejnost, ale také i pro práci fyzioterapeutů včetně studentů fyzioterapie.
The Issue of Babywearing and the Specific Recommendations of Physiotherapy in the Prevention of Functional Disorders
Keywords: šátkování; nošení dětí; matka; dítě; šátek; správné nošení; vlivy zatížení; fyzioterapie; prevence; babywearing; carrying; mother; child; baby wrap; safe carrying; load influence; physiotherapy; prevention