Význam státního hradu Pernštejn pro cestovní ruch na mikroregionální úrovni - Jůdová, Lada (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá posouzením vlivu lokalizace státního hradu Pernštejn na cestovní ruch v mikroregionu Bystřicko. Práce je řešena podle stanovených dílčích cílů. V rámci prvního dílčího cíle bylo zjišťováno postavení hradu v systému atraktivit cestovního ruchu daného regionu. Dále bylo zjišťováno jak se návštěvníci v mikroregionu pohybují a jaká jsou jejich hlavní cílová místa. Poslední dílčí cíl měl za úkol zjistit, jaké instituce spolupracují na tvorbě produktů s hradem a jaké využívají formy spolupráce. Stěžejní pro tuto práci je marketingový výzkum, který byl proveden formou dotazníkového šetření a přímého rozhovoru. Výsledky jsou popsány a zhodnoceny v kapitolách "diskuze" a "závěr".
The importance of state castle Pernštejn presence for tourism on microregional level
Keywords: cestovní ruch; kultura; kulturní cestovní ruch; destinační management a marketing; národní kulturní památky; státní hrad Pernštejn; mikroregion Bystřicko; tourism; culture; culture tourism; destination management; marketing the destination; heritage; culture heritage; state castle Pernštejn