Role romského mentora při ozdravení vyloučených rodin hlásících se k romské menšině v Jihočeském kraji. - Nováková Lojdová, Leona (Jihočeská univerzita, 2010)
Romští mentoři jsou vyškolení laici, kteří pracují, podporují a doprovází romské rodiny, posilují jejich sociální dovednosti při řešení obtížných životních situací ohrožujících vývoj dětí a mladistvých. S klienty je spojuje příslušnost k romské komunitě, jazyková a kulturní blízkost. V textu je nastíněna historie, ale i současnost Romů v České republice, dále jejich členění a životní styl rodin. Pozornost je věnována problematice sociálního vyloučení. Náhled je nabízen i na historii, poslání, cíle, činnost a vybrané projekty Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o. s. Nechybí ani výčet principů a oblastí činnosti Probační a mediační služby České republiky a oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Cílem je zmapování problematiky terénní práce romských mentorů s ohroženými rodinami hlásícími se k romské menšině, kterým hrozí odebrání dítěte nebo mladistvého do ústavní péče a s dětmi a mladistvými hlásícími se k romské menšině, kterým bylo uloženo opatření. Pro praktickou část práce byl zvolen kvalitativní výzkum pomocí případové studie. Jako metody pro získávání dat byly použity hloubkové polostrukturované rozhovory s mentory a analýza sekundárních dat.
The role of gypsy mentors in rehabilitating socially excluded families claiming to belong to the Romany minority in the Region of South Bohemia.
Keywords: kvalitativní výzkum; Romové; romský mentor; Sdružení pro probaci mediaci v justici; o. s.; sociální vyloučení.; qualitative survey; gypsies; gypsy mentor; Association for Probation & Mediation in Justice; social exclusion.