Psychologie lidské komunikace - Chmelová, Romana (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této diplomové práce je posoudit význam komunikace v pracovních týmech. V první části této závěrečné práce jsem se soustředila na téma komunikace obecně, na problém komunikace v organizaci a na roli managementu při řešení komunikačních problémů. Další část této diplomové práce je zaměřena na problematiku pracovních týmů, zvlášť pak na problémy při jejich sestavování, na důležitost týmových rolí a také na komunikační bariéry, se kterými se při práci těchto týmů setkáváme. Praktická část této diplomové práce je zasazena do prostředí společnosti Essox, s.r.o. Cílem dotazníkového šetření, které zde bylo provedeno, bylo zjistit subjektivní hodnocení komunikační úrovně v této společnosti a posoudit, zda tato společnost pracuje skutečně na týmových principech. Výsledkem dotazníkového šetření je zjištění, že společnost se nepotýká s vážnějšími komunikačními problémy a že zjištěné nedostatky nejsou závažného charakteru. Společnost lze z hlediska týmové spolupráce považovat za pokrokovou. V závěru této práce jsou uvedena doporučení vyplývající z výsledků tohoto šetření. Jejich cílem je poskytnout metodické rady k zefektivnění týmové spolupráce.
Psychology of human communication
Keywords: komunikace; týmová práce; organizace; týmová role; týmový vedoucí; communication; team work; organization; team role; team leader