Poradna drogové prevence ve Vazební věznici České Budějovice - Špírková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá činností poradny drogové prevence ve Vazební věznici České Budějovice. Teoretická část mapuje současnou drogovou problematikou ve společnosti, dnešní české vězeňství a aktuální drogovou problematiku ve věznicích. Výzkumná část je zaměřena na přímé prozkoumání činnosti poradny drogové prevence ve Vazební věznici České Budějovice a na objasnění očekávání vězeňské klientely vůči této poradně. V kvalitativním výzkumu bylo realizováno patnáct polostrukturovaných rozhovorů s osobami, které byly nebo jsou ve vazbě či výkonu trestu odnětí svobody. Tyto osoby vyjadřovaly svůj názor a postoj k činnosti poradny drogové prevence, popisovaly svá očekávání od této poradny a to, jak byla naplněna. Informace získané z rozhovorů byly komparovány s údaji uváděnými v odborné literatuře. V závěru práce jsou navržena některá doporučení ke zlepšení činnosti poradny drogové prevence ve Vazební věznici České Budějovice, aplikovatelná případně i na další poradny tohoto typu zřizované Vězeňskou službou České republiky.
Consulting Centre for Substance Using Prevention in the Remand Prison in České Budějovice
Keywords: penologie; drogová závislost; poradna drogové prevence; osoby ve vazbě; osoby ve výkonu trestu odnětí svobody; Vazební věznice České Budějovice; penology; drug addiction; centre for drug prevention; people in custody; people in prison; Remand Prison in České Budějovice