Používání rukavic při ošetřovatelské péči - Rejnartová, Květa (Jihočeská univerzita, 2018)
Současný stav: Nároky ve zdravotnictví se stále zvyšují, a to především v ošetřovatelské péči. Nedílnou součástí tohoto procesu je i ochrana před infekcí. Každá z nemocnic má vypracované standardy, v nichž se poukazuje na používání rukavic při určitých výkonech. To chrání nejen sestru, ale i pacienta před infekcemi. Povinností každého zdravotního pracovníka je tyto standardy a normy dodržovat a řídit se jimi. Bakalářská práce "Používání rukavic při ošetřovatelské péči" poukazuje na skutečný stav v dodržování standardů v praxi a ve výskytu alergií. Cíl výzkumu: Cílem výzkumného šetření bylo ověřit teoretické poznatky v souvislosti s jejich používání k činnostem, u nichž zdravotnický personál používá rukavice, jako jsou standardy a normy, a porovnat je s reálným stavem jejich dodržování. Byly zvoleny dva cíle: 1. Zhodnotit používání rukavic ve zdravotnictví dle standardů a porovnat jejich dodržování se skutečností. 2. Zjistit výskyt alergií u zdravotnického personálu v souvislosti s použitím rukavic. Metodika: Pro empirickou část výzkumného šetření byl zvolen kvalitativní výzkum. Sběr informací proběhl ve třech nemocnicích, a to anonymně. K tomuto účelu byl použit polostrukturovaný rozhovor se třemi identifikačními a osmi otevřenými otázkami. Všechny rozhovory byly přepsány a analyzovány metodou "tužka a papír". Skryté pozorování bylo provedeno předem před samotnými rozhovory a zaznamenáno do archu. Výsledky: Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že mezi teoretickou přípravou zdravotního personálu a poté praktickým prováděním výkonů dle standardů existují rozdíly. Použití rukavic je vnímáno jako něco nepodstatného a většina výkonů je provedena bez jejich použití. Zdravotnický personál si neuvědomuje důležitost standardů a chová se podle svého uvážení, bez obav z přenosu infekce. Tím neohrožuje pouze sám sebe, ale i zdraví pacienta. Výskyt alergií na latex se u zdravotnického personálu potvrdil. I přes zvýšenou kvalitu rukavic a jejich dostupnost se s tímto jevem setkáváme. Z analýzy výzkumného šetření vyplynulo, že pro dodržování standardů je rozhodující i kvalita rukavic. Závěr: Bakalářská práce prozkoumala existenci rozporů mezi teorií a praxí v péči o pacienta dle standardů. Nemocnice by se neměly zaměřovat pouze na ekonomické hledisko ochrany zdravotního personálu, ale na nákup kvalitních rukavic. Školení ohledně používání rukavic by mělo být pravidelné a obsahově sjednocené se standardy. Řešením je zvýšená kontrola ze strany vedení oddělení a pravidelné audity, dále i odpovídající motivace zdravotnického personálu ze strany managementu nemocnic. Ochrana jednotlivce je ochranou celého zdravotního zařízení. Ze strany vedení by mělo docházet ke zvýšeným kontrolám a auditům.
The use of gloves in nursing care
Keywords: akreditace; hygiena rukou; latex; nozokomiální nákazy; rukavice; standardy; accreditation; gloves; hand hygiene; nosocomial infections; latex; standards