Radikalizace české společnosti v důsledku nemoci COVID-19 - Minařík, Dominik (Jihočeská univerzita, 2022)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou radikalizace obyvatel v České republice, kdy se jedná o neustále se vyvíjející fenomén a krize způsobená epidemií COVID-19 mohla mít vliv na tento proces, kdy předložená diplomová práce podtrhuje důležité skutečnosti spojené s tímto fenoménem. Práce obsahuje teoretickou část, ve které se autor zaměřuje na představení a pohledy pojmů provázaných se zvoleným tématem, jako jsou radikalismus a extremismus. Ve stručnosti je shrnuto i postavení jednotlivých ideologií, které působí při procesu radikalizace obyvatelstva a následném extremistickém projevu jednotlivce či skupin. Zvolená problematika poukazuje na nebezpečí hrozící právě vůči demokratické společnosti a vlnu tzv. populistů v politickém spektru, kteří přicházejí v době krize s často jednoduchým, ale neuskutečnitelným řešením nastalé situace. V rámci takového spojení krize v podobě COVID-19 a vlivu možné radikalizace společnosti práce sleduje a vyhodnocuje takové dění, kdy jsou sumarizována aktuální opatření v boji s radikální scénou v ČR ze strany příslušných složek státu a studentem navržena vlastní opatření. V neposlední řadě jsou taková bezpečností rizika a opatření srovnána na poli mezinárodního měřítka.
Radicalization of the Czech society in reaction to occurence of COVID-19 disease
Keywords: Radikalismus; radikalizace; prevence; represe; demonstrace; násilné projevy; bezpečnostní aspekty; modely radikalizace; COVID-19; Radicalism; radicalisation; prevention; repression; demonstrations; violent acts; security aspects; models of radicalisation; COVID-19