Zdravotní tělesná výchova na základních školách v okresu Havlíčkův Brod\\ - Krčálová, Monika (Jihočeská univerzita, 2008)
V diplomové práci se soustřeďuji na zdravotní tělesnou výchovu, která je - při tak velkém počtu výskytu vadného držení těla u dětí prvního stupně - nezbytnou součástí výuky. Zaměřila jsem se i na výskyt posturálních vad u žáků a vybrala vhodné testovací cviky na orientační posouzení pohybového aparátu, orientační posouzení posturálních svalů a orientační posouzení fázických svalů. Po ročním cvičení s dětmi jsem testova{¬}cími cviky provedla kontrolní testování a srovnala, zda se pravidelným cvičením vady podařilo zmírnit, nebo zcela odstranit. Nezbytné bylo také připomenout, které posturální vady se u žáků vyskytují a faktory, které je způsobují.
The Health Physical Education at Primary Schools in the region of Havlíčkův Brod
Keywords: zdravotní tělesná výchova; cíle a úkoly zdravotní tělesné výchovy; posturální vady; komponenty držení těla; testování; Health Physical Education; purposes and objectives of health Physical education; postural defects; components of attitude; testing