Radiační ochrana pacientů a personálu na oddělení nukleární medicíny - Daňová, Kristína (Jihočeská univerzita, 2015)
Na oddělení nukleární medicíny se používají k diagnostice, terapii a k výzkumným účelům otevřené radioaktivní zářiče. Ve všech případech se využívá ionizující záření. Protože byly popsány i negativní účinky tohoto záření, bylo třeba systematicky omezit ozáření osob a chránit životní prostředí. Název mojí bakalářské práce je: "Radiační ochrana personálu a pracovníků na oddělení nukleární medicíny. " Práce je členěná na několik kapitol. Začátek první teoretické části je věnován historii vzniku radiační ochrany a institucím. Dále je v práci popsána nukleární medicína, vybavení a skladba oddělení všeobecně, a v závěru i konkrétně na oddělení nukleární medicíny v nemocnici České Budějovice a.s. (dále ONM ČB). Bylo definováno ionizující záření a jeho biologické účinky na organismus, veličiny a jednotky, které je charakterizují. Značná část se věnuje principům radiační ochrany, monitorování osob, pracovišť i výpustem. Práce se taky zabývá dozimetrií a popisuje druhy použitých dozimetrů. Vyhodnocuje riziko vnějšího a vnitřního ozáření. Cílem této práce bylo analyzovat zákony a vyhlášky, které se týkají radiační ochrany a zjistit její efektivní využívaní u personálu a pacientů na ONM ČB. Následujícím cílem bylo rozebrat radiační ochranu pacientů na oddělení nukleární medicíny, a též radiační ochranu pacientů a personálu na lůžkové části. Výzkumná otázka zněla: "Je radiační ochrana pacientů a personálu na oddělení nukleární medicíny v nemocnici České Budějovice a.s. dostatečně optimalizována?" Metodikou výzkumu bylo shromáždit a zaznamenat materiály z nukleární medicíny v Českých Budějovicích, porovnat dávky z termoluminiscenčních dozimetrů u personálu na ambulantní a lůžkové části a porovnat dávky z prstového a celotělového termoluminiscenčního dozimetru. V praktické části byly detailně zapsané do tabulek a grafu efektivní a ekvivalentní dávky pracovníků ambulantní i lůžkové části ONM ČB za období 2009 - 2013. Ambulantní část tvoří 15 zaměstnanců. Na lůžkové části soubor tvořili 3 zdravotní sestry a 1 sanitářka. U nich byly zapsané i efektivní dávkové ekvivalenty Hp(10) za jednotlivé měsíce po dobu pěti let. Porovnané byly osobní dozimetry, a to termoluminiscenční celotělový a prstový dozimetr. Hodnoty ekvivalentních dávek HT u prstového TLD byly zaznamenané u dvou pracovnic. Data pro nemocnici ČB vyhodnotila Celostátní služba osobní dozimetrie, s.r.o. (dále CSOD) v Praze, jako společnost, která v naší zemi poskytuje více než 20 let dozimetrické služby. Porovnány byly s limity pro radiační pracovníky, které se řídí vyhláškou SÚJB č. 389/2012 Sb., ze dne 16. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb. Výsledky práce poukázaly na velmi dobrou úroveň radiační ochrany v nemocnici ČB a zavedených opatření na ochranu personálu a pacientů vůči nepříznivým vlivům ionizujícího záření. Práce je obohacena o diskuzi, v které jsou výsledky porovnané s odbornými poznatky shrnutými v teoretické části. Na výzkumnou otázku lze odpovědět: "Ano, radiační ochrana pacientů a personálu na oddělení nukleární medicíny v nemocnici České Budějovice je dostatečně optimalizována." Tahle práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty bakalářského oboru radiologický asistent.
The Radiation protection of Patients and staff in Nuclear Medicine.
Keywords: Klíčová slova: radiační ochrana; nukleární medicína; efektivní dávka; ekvivalentní dávka; ionizující záření; oddělení nukleární medicíny v Českých Budějovicích; termoluminiscenční dozimetr; pracovník nukleární medicíny; radiation protection; nuclear medicine; effective dose; equivalent dose; ionizing radiation; Department of Nuclear Medicine in the town of České Budějovice; thermoluminiscent dosimeter; worker in the nuclear medicine